Een cv-ketel is een essentieel apparaat in een huishouden wat zorgt voor de verwarming en warmtevoorzieningen. Vrijwel elk huis in Nederland beschikt over een cv-ketel. Het is daarbij erg belangrijk dat je je cv-ketel goed onderhoudt. Wanneer je in een huurhuis woont is de kans groot dat er regelmatig mensen langskomen voor de cv-ketel. In dit geval hoef je het dus in de meeste gevallen niet zelf te regelen en krijg je vanzelf een brief of mail wanneer er mensen komen voor de onderhoudt van je cv-ketel. Wanneer je in een koopwoning woont dien je dit echter wel zelf te regelen. Waarom het belangrijk is om je cv-ketel goed te onderhouden en hoe je dit precies regelt lees je allemaal in deze tekst.

 

Jaarlijkse onderhoud

Nu je dus weet dat het erg belangrijk is om je cv-ketel goed te onderhouden, is het ook handig om te weten wanneer en hoe vaak je dit moet doen. Zo is het belangrijk dat je minimaal één keer per jaar je cv-ketel laat controleren door een gecertificeerde monteur. Op deze manier zorg je ervoor dat de cv-ketel veilig en efficiënt blijft werken. Tijdens het onderhoudt zal de monteur namelijk een inspectie uitvoeren, de ketel schoonmaken, eventuele onderdelen vervangen en de veiligheidssystemen controleren. Je kunt hier zelf een monteur voor benaderen, maar ook bestaat er een onderhoudscontract cv ketel. Hierbij sluit je een contract af dat er een of meerdere keren per jaar onderhoudt wordt uitgevoerd voor jouw cv-ketel. Op deze manier heb je een vast bedrijf die de onderhoudt voor je uitvoert waardoor je er geen omkijk meer naar hebt. Via cv onderhoud met Univé kun je bijvoorbeeld zo’n contract afsluiten. Ook lees je hier in detail hoe dit in zijn werking gaat.

 

Dit kun je zelf doen!

Hoewel het verstandig is om het onderhouden van je cv-ketel door een expert te laten doen, zijn er wel wat dingen die je zelf kunt doen om je cv-ketel zo optimaal mogelijk te laten werken. Zo is het belangrijk dat je regelmatig de waterdruk van de ketel controleert. Een cv-ketel heeft namelijk de juiste waterdruk nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg er daarom voor dat de waterdruk altijd tussen de 1,5 en 2 bar ligt. Mocht dit lager zijn is het noodzakelijk dat je water bijvult. Ook is het slim om af en toe de verwarmingen te ontluchten. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat alle radiatoren optimaal blijven werken.