Graafmachines zijn niet alleen stoere machines die je op bouwplaatsen ziet, maar ook essentiële hulpmiddelen voor het uitvoeren van grondwerken en andere taken. Er zijn een groot aantal taken die je hiermee uit kan voeren en waarmee je ervoor kan zorgen dat de bouw efficiënter verloopt. De machines zorgen daarbij voor de nauwkeurigheid, terwijl jij de werkzaamheden kan verlichten. Maar wat zorgt er dan voor de nauwkeurigheid? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat jij snel weet waar je allemaal aan kan denken.

Veel precisie tijdens het graven

Een van de belangrijkste aspecten van een graafmachine is de precisie waarmee hij kan graven. Dit komt voornamelijk door de geavanceerde technologieën bij een machine, zoals GPS en lasergeleidingssystemen. Hiermee komt er meer nauwkeurigheid en zijn er slechts minimale fouten om rekening mee te houden. GPS-systemen stellen de machine in staat om de exacte positie en hoogte te bepalen, waardoor de graafdiepte met grote precisie kan worden gecontroleerd. Dit is vooral handig bij het graven van funderingen of het egaliseren van terreinen waarbij de exacte hoogte van cruciaal belang is.

Lasertechnieken geven signalen door

Ook de lasergeleidingssystemen die de graafmachines hebben, kunnen de nauwkeurigheid tijdens de werkzaamheden waarborgen. Bij deze systemen wordt er gebruikgemaakt van een laserstraal die op een specifiek doel wordt gericht. De graafmachine ontvangt de signalen van het geleidingssysteem en past automatisch de graafdiepte aan om de gewenste hoogte te bereiken. Dit is bijzonder handig bij het graven van goten of het nivelleren van oppervlakken met een constante helling.

Verplaatsing van objecten veel nauwkeuriger

Een ander aspect van de nauwkeurigheid van graafmachines is hun vermogen om objecten te verplaatsen met precisie. Dankzij hydraulische systemen kunnen graafmachines zware materialen oppakken en verplaatsen zonder schade aan te richten. Dit is vooral belangrijk bij taken zoals het laden en lossen van vrachtwagens of het verplaatsen van bouwmaterialen op de bouwplaats. De bedieningshendels van de graafmachine geven de machinist volledige controle over de bewegingen van de machine, waardoor nauwkeurigheid en veiligheid worden gegarandeerd.

Extra hulpstukken kunnen gebruikt worden

Bovendien kunnen moderne graafmachines ook worden uitgerust met meerdere hulpstukken, zoals graafbakken, grijpers en hamers, die hun veelzijdigheid vergroten en hen in staat stellen om specifieke taken met grote nauwkeurigheid uit te voeren. Met een graafbak kunnen bijvoorbeeld smalle sleuven worden gegraven of specifieke vormen worden uitgesneden. Grijpers kunnen worden gebruikt om objecten vast te pakken en te verplaatsen, terwijl hamers kunnen worden gebruikt voor het slopen van structuren.

Veiligheid op de werkplaats is gewaarborgd

Nauwkeurigheid is niet alleen verstandig voor de efficiëntie van het werk, maar ook voor de veiligheid op de bouwplaats. Door gebruik te maken van de nauwkeurige graaf capaciteiten van een graafmachine kunnen machinisten nauwkeurig werken zonder dat er schade aan bestaande structuren of ondergrondse leidingen ontstaat. Dit minimaliseert het risico op ongelukken en vermindert de kosten die gepaard gaan met het herstellen van eventuele schade. Jouw bouwprojecten verlopen zonder problemen en je kan binnen een korte tijd het eindresultaat overdragen aan de opdrachtgever, zonder ongelukken te brengen.